zondag 9 maart 2014

Sint-Anna Quizt, Bulskamp (Veurne), zaterdag 8 maart 2014


Maart dient zich niet aan als een topmaand voor B.E.F.! en dat net nu we een stekje in de top 200 van de VQR-ranking hebben verworven. We hadden alle moeite van de wereld om een team op de been te brengen om deze quiz te spelen (voor STAF's Grote Volksquiz op vrijdag moesten we zelfs verstek laten gaan ... spijtig). Uiteindelijk trokken we met een onuitgegeven B.E.F.! naar Veurne. Het was afwachten hoe de het-ter-elfder-ure ingeschakelde Dieter (met dit jaar slechts 1 quiz op de teller) zich in ons ploegje zou integreren ...

Het begon allemaal een beetje desastreus. Voor de schiftingsvraag moest van elk team een speler iets van een 340 gram zand in een zakje scheppen ... wij zaten er al direct een dikke 200 gram naast. En de eerste ronde was ook al niet veel soeps ... 14/20 en direct 4 punten achter op de topteams. Bij die topteams waren het vooral Fiasco, dat was versterkt met Le Non-Classé en een Arthritic Monkey, en The Fellowship die ons het vuur aan de schenen leken te kunnen leggen. De eerste keer dat er een tussenstand werd getoond vertoefde B.E.F.! op een schamele 6de plaats. Ondanks de averij liet B.E.F.! zich niet ontmoedigen, we liepen een quasi perfect parcours (met scores tussen de 18/20 en 20/20) en slaagden er zelfs in ondanks een zwakke rode draad (wat een flauwe superlink!) de laatste ronde in te gaan met 6 punten voorsprong op The Fellowship en 10 punten op Fiasco. Schaapjes op het droge zou je dan denken ... Helaas, de laatste ronde was er één op 52 punten zodat je nog heel wat averij kon oplopen. En wat we niet meer verwachtten gebeurde toch ... Fiasco scoorde een schitterende 52/52 en beende B.E.F.! bij. En toen was er zand ... veel zand ... zo'n 230 gram teveel ...

Wat de quiz betreft : over de organisatie niks dan lof (goeie projectie, goeie klankinstallatie, goeie presentatie, goeie jury ... hoewel niet iedereen het wat dat betreft met me eens zal zijn ;-)). Over de inhoud van de quiz maak ik, en bij uitbreiding B.E.F.!, me toch enkele bedenkingen. De linken zaten voor gelegenheidsploegen iets te goed verborgen (bijvoorbeeld de RIE ronde ... met als tip een foto van Briek Schotte en iets van een baksteen zonder kop of staart ...) en wanneer je de link niet doorhad waren de vragen toch echt wel pittig. Het hoeft je dan ook niet te verwonderen dat heel wat ploegen (ik vermoed zo'n 8 van de 31) niet de helft haalden. Voor de rest was er het acrostichon te veel (ééntje per quiz lijkt me meer dan voldoende), mocht er toch wat meer (on)gein in de vragen zijn geslopen (voor een D-quiz met tal van gelegenheidsploegen was het allemaal echt wel heel serieus), was de Disney-ronde te éénzijdig (met Disneyfiguren valt echt wel meer te doen) en was de rode draad-ronde nogal flauw. Rond de Imola vraag kan best nog wat research gebeuren ... (Imola was vooral gekend van de GP San Marino terwijl je de GP Italië eerder vereenzelvigd met Monza ... er was natuurlijk 1980, maar toch ...) en de nootjes waren wel lekker ... maar fan van praktische proeven zullen we wellicht nooit worden.

Wat hebben we geleerd? Mombasa is de tweede stad van Kenia, kardemom is een kruid dat zowel in koek (speculoos) als in curry's wordt gebruikt (tja ... we hadden gewoon de grootmoeder-link te laat door ...), Kris Boeckmans (27 jaar!!!!)  is een 'jonge' beloftevolle spurter van Lotto, Louison Bobet won (in de jaren '50) net als Greg Lemond drie maal de tour,  Cinémanie is een programma over film dat werd gepresenteerd door Michel Follet, holisme (afgeleid van het Grieks holon = geheel) is het idee dat de eigenschappen van een systeem niet kunnen worden verklaard door de som van alleen zijn componenten te nemen, de keytar is een piano in de vorm van een gitaar, de rangers zijn een elite-éénheid binnen het Amerikaanse leger, Hydra verblijdde ons met de superhit 'Als het gras twee kontjes hoog is' en wie zijn buikholte wil laten onderzoeken onderwerpt zich het best eens aan een laparoscopie.

De punten:
- originaliteit van vragenrondes en vragen : 7/10 (voor het grote publieke waren de linken soms onduidelijk, voor meer geroutineerde quizzers was er dan weer sprake van linkendwang)
- evenwicht in thema's en onderwerpen : 7/10 (literatuur en kunst leken ondervertegenwoordigd)
- infrastructuur : 9/10 (ideale zaal voor een quiz met een dertigtal ploegen ... en wat een zitcomfort ... 3 B.E.F.!-fers hadden zelfs een stoel met armleuningen)
- moeilijkheidsgraad : 3/5 (iets te moeilijk voor de vele gelegenheidsploegen ... )
- drank : 4/5 : er was koffie en er was bruiswater met bruis ... democratische prijzen ... en B.E.F! werd bediend door een razendknappe en bovendien supervriendelijke tafelhostess (als die dame voor me zorgt dan wil ik gerust mijn oude dag slijten in Woon- en Zorgcentrum Sint-Anna!)
- algemene sfeer : 3,5/5 (goeie quiz sfeer ... enkel even wat commotie rond 'Mathhias Schoenaerts' )
- prijzentafel : 4,5/5 (mooie prijzen voor de top drie en de plaatsen 10 en 20 ofzo en lekker streekbier voor iedereen)
gemiddelde score : 7,6/10

Conclusie:
Best leuke quiz, misschien wel iets te moeilijk voor 'quizleken' (en die waren talrijk aanwezig...). Dikke pluim voor de omkadering.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten