zondag 23 maart 2014

Perpo-quiz, Poperinge, zaterdag 22 maart 2014


In onze jacht op een mooie stek in de Vlaamse Quizranking belandde B.E.F.! in de keikoppenstad voor de 4de editie van de Perpo-quiz. Waar de twee vorige edities ons nog volop konden bekoren, was dat gisteravond niet echt het geval. Dat B.E.F.! won, was zowat het enige dat ons vreugdevol stemde.

De presentator (die niks te maken bleek te hebben met het samenstellen van de quiz)  mocht dan nog één en ander proberen te redden, helaas ... dit was met voorsprong de meest ongeïnspireerde quiz die ik ooit speelde. Bij momenten was het zelfs het huilen met de pet op. Gokvragen en vragen die eindigen met 'vul aan ...' vind ik meestal al tenenkrullend. Nog erger wordt het met vragen als 'hoe heet het kasteel in de nabijheid van Amerongen, het behoort tot de top 100 van Nederlandse Unesco monumenten' en 'hoe noemen onze Noorderburen een regio die te kampen heeft met een demografische krimp' en je moet antwoorden 'Amerongen' en 'krimpregio'. Als quizmaster moet je al serieus veel last hebben van een inspiratiekrimp om dergelijke vragen in je quiz op te nemen.

Een powerpoint (illustraties waarop je duidelijk het watermerk van 123rf.com kan zien, hoe is het mogelijk!) die een toonbeeld was van haastwerk kon ook al het tij niet doen keren, integendeel. Bij gebrek aan geschreven/ingetikte informatie (vermeld bij gokvragen toch minstens de gokmogelijkheden op schrift!) bij de geprojecteerde foto's moest de presentator, die sowieso al wat breedsprakerig was, de vragen eindeloos herhalen. Gevolgen: 1. Een rumoerige zaal (de enen roerden zich omdat ze maar half hoorden wat werd gezegd, de andere waren al volop aan het babbelen omdat ze de vraag wel gehoord hadden of gewoonweg geen zin meer hadden om te luisteren) 2. Een quiz die veel te laat was afgelopen (het moet zowat 1 uur geweest zijn vooraleer we de zaal konden verlaten).

Een pluim voor de organisator en de presentator. Ze deden er alles aan om er voor de talrijke aanwezige ploegen een aangename (quiz)avond van te maken. De quizopsteller had hen echter letterlijk en figuurlijk in de kou laten staan . Ze verdienden/verdienen beter!!!

Wat hebben we geleerd? Het was zoeken als een speld in een hooiberg naar iets dat hier het vermelden waard is. Alcorcon is een Spaanse voetbalploeg uit de portefeuille van Duchatelet, de Gjoa was de naam van de boot die Amundsen gebruikte om als eerste de Noordwestelijke Doorvaart (Noordpool) te maken, Jupiler Force is een frisdrank van AB-Inbev en het Mercuryprogramma was het eerste programma van de Verenigde Staten voor bemande ruimtevaart. En voor wie het zou kunnen interesseren: Sally Brown is het zusje van Charlie Brown en LinkedIn is een klein jaar ouder dan Facebook ...

De punten:
- originaliteit van vragenrondes en vragen : 5/10 : geen linken, van de 9 rondes waren er slechts een drietal quizwaardig te noemen
- evenwicht in thema's en onderwerpen : 5/10 : tja ... tradionele quizonderwerpen werden blijkbaar angstvallig vermeden
- infrastructuur : 7/10 : voor ploegen die vooraan zaten uitstekend zaaltje met zeer mooi uit- en inzicht, ploegen die meer achteraan de zaal zaten schenen niet alles te horen (en te zien ;-)), zwakke powerpoint (voor drie reeksen werd zelfs de moeite niet gedaan er één te maken).
- moeilijkheidsgraad : 2/5 : 0,0 uitdagend, zelfs voor mensen die nooit quizzen waren er tal van vragen die (hoogstwaarschijnlijk) debiel overkwamen ... en dan die gokvragen ... waar slaat dat op?
- drank : 4/5 : er was koffie, er was bruiswater met bruis en er was Omer ... prijzen konden er nog net door
- algemene sfeer : 3/5 : nogal rumoerig publiek ... maar dat had vermoedelijk veel te maken met de inhoud van de quiz
- prijzentafel : 4/5 : iedereen prijs en iets meer voor het podium
gemiddelde score : 6/10 (de quiz op zich verdient een buis ... nog een geluk dat de organisatie in orde was)

Conclusie:
Flauwe quiz! Misschien dat niet-quizzers erin geslaagd zijn een gezellige avond te beleven, maar mensen met iet of wat quiz-DNA hebben zich ongetwijfeld geërgerd aan dit werkstuk. Volgend jaar beter!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten