zaterdag 15 maart 2014

Campus Minneplein-quiz (Atheneum), Ieper, vrijdag 14 maart 2014


Tja, die 3de Ieperse Campus Minneplein-quiz ... voor B.E.F.! alleszins eentje om niet rap te vergeten. In de overtuiging dat de eerste vraag pas om 20 uur (een mooi uur voor een vrijdagavond) zou worden gesteld betrad B.E.F.! de zaal om 19u50 ... bleek dat de quizmaster toen net de 8ste vraag van de eerste ronde aan het stellen was (mea culpa!). Blijkbaar was 19 uur het (papieren) startuur van deze quiz ... Even slikken toch ... vooral omdat we ook nog werden geconfronteerd met een tafelronde die samen met de antwoorden van ronde 1 moest worden ingediend. En dat wanneer je 'concullega's' voor de overwinning sterrenploegen als Ganesha en De Boeboeks zijn zonder de onoverwinnelijk geachte armada aan Atheneum-quizploegen die je op elke athenueum-quiz ontmoet te vergeten ... Het beloofde!

Maar kijk halfweg de quiz kon B.E.F! zich toch naar de tweede plaats manoeuvreren en werd enkel voorafgegaan door één van die 'vermaledijde' atheneumploegen (jawel ... die van Roeselare). Het kwam er dus op aan de moed en vooral de concentratie en 'creativiteit' erin te houden want de quiz zelf bleek ons eigenlijk wel te liggen. En wat in het begin onmogelijk leek werd uiteindelijk toch waarheid ... B.E.F! klokte af op de eerste plaats met in zijn zog het Atheneum van Roeselare, het mij onbekende VMA en het Atheneum van Diksmuide.

Tot zover het wedervaren van B.E.F! zodat we kunnen overgaan tot het 'fileren' van de quiz. Wat opviel was vooral de overkill aan tafelrondes (drie tafelrondes voor de pauze en twee na de pauze) en dat nam toch een serieus stuk van het speelplezier (en waarschijnlijk ook van het drankverbruik) weg. De voorgelezen vragen mochten dan wel kort en krachtig zijn, (vooral) mannen hebben het moeilijk om zich op twee zaken te concentreren. Bij de fotoronde wil ik ook opmerken dat de zwart-wit foto's niet erg duidelijk waren. Gebruik kleur en/of laat alles nog eens in het 'groot' op het scherm zien! Nog een goede raad: plaats de nummers van de vragen op je powerpoint, dan krijg je niet constant geroezemoes in de zaal in de aard van 'aan welke vraag zitten we nu' (we zijn ook nog eens bezig met die tafelrondes hé)! Goeie presentatie maar ik vroeg me af of achteraan de zaal wel alles te horen was, het geluid leek me (vooral bij het afspelen van de muziekfragmenten) immers nogal stil te staan. Nogmaals, de zaal was zeer onrustig en veel ging verloren in het geroezemoes. Wat anderen er ook mogen van denken, wij mochten ondervinden dat zowel de jury als de quizmaster steeds bereid waren om hun 'fouten' toe te geven en waar nodig bij te sturen. Een dikke pluim hiervoor!

Wat hebben we geleerd? De zus van Kate Moss heet Lottie Moss, het ding dat het uiteinde van je schoenveters beschermd is een malie of veterstift, aicar is een 'nieuw' soort (lichaamseigen) doping, Marcus Aurelius (de laatste van de Vijf goede keizers) is bekend van zijn filosofisch werk 'Meditaties', agogiek is de leer van veranderingsprocessen bij mensen en Ieperling Isaac Delahaye is gitarist bij de Nederlandse band Epica. Dat de SD&P van Dylan Casaer een afscheuring van de Aalsterse 'sossen' is zal mij worst wezen, maar we moeten nu éénmaal genoeg illustratiemateriaal hebben voor de fotobalk.

De punten:
- originaliteit van vragenrondes en vragen : 7,5/10 (een linkenloze quiz ... sommigen zijn er wild van, ik blijf er van overtuigd dat linken een meerwaarde hebben op een D-quiz)
- evenwicht in thema's en onderwerpen : 7,5/10 (fauna en flora bleken volledig voorbij te zijn gaan aan de quizmaster, alleen muziek van nu en ook nog steeds die titels ...)
- infrastructuur : 8/10 (weinig tot geen opmerkingen over de infrastructuur ... behalve het beperkt aantal toiletten)
- moeilijkheidsgraad : 4/5 (voor gelegenheidsploegen best pittig, ook B.E.F! haalde in een drietal rondes 'slechts' 7 op 10, een tiental ploegen haalde niet de helft wat voor een D-quiz toch vrij veel is).
- drank : 4/5 : er was koffie en er was bruiswater met bruis ... democratische prijzen (1,40 EUR voor een pintje of een cola!) ... en vlotte bediening
- algemene sfeer : 3,5/5 (ietwas rumoerige zaal wat de quizsfeer niet ten goede kwam)
- prijzentafel : 3,5/5 (geen 'vetpot' maar iedereen ging toch met een prijs naar huis)
gemiddelde score : 7,6/10

Conclusie:
In vergelijking met vorig jaar (lokale vragen, anagrammen, het aantal letters m tellen in een ellenlange tekst, ...) een serieuze stap vooruit. Binnen het concept (geen linken) toch best leuke quiz ... spijtig van die overkill aan tafelrondes en het hoge tempo waaraan diende te worden gequizt (dat ging vooruit, dat ging verbazend rap vooruit ...).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten