zaterdag 20 december 2014

1ste Kerstquiz, Beveren-Leie, vrijdag 19 december


Van uw reporter ter plaatse:

Een stressy quiz, anders kunnen we deze 1e Kerstquiz van de Vrije Basisschool Beveren-Leie niet noemen. De stress was zodanig hoog dat onze man met de bic zich zo sterkt moest toeleggen op het invullen van het antwoordformulier dat hij het juiste antwoord die een ploegmakker hem influisterde niet hoorde … wat (wederom) enige wrijving veroorzaakte.

De powerpointpresentatie mocht hoger geplaatst worden en dat men slechts 2 hoge prijzen voor de dranken vroeg (1,60 eur voor een water of 3,20 eur voor een Omer) kunnen we nog begrijpen mocht daar nog een redelijke prijzentafel tegenover gestaan hebben. Maar die was te mager. We dropen net zoals enkele andere ploegen al af voor we aan de beurt kwamen. Waarschijnlijk was de tafel toen al leeg. Hilarisch was dat men de ex-aequo’s zichzelf met een loterijtje liet rangschikken. Zelden zo’n hoog aantal deelnemers gezien. 77 ploegen waren ingeschreven waarvan 75 opdaagden. De quiz was goed voor 210 vragen over 12 ronden van 15 of 25 vragen die de samensteller in een recordtempo wilde afhandelen. Dikwijls begon hij al de antwoorden te geven nog voor zijn jury de bladen afgehaald had. Zelfs de reclame op het einde vloog in enkele seconden over het scherm.

De quiz zelf dan. Die was wel goed in elkaar gestoken. Elke ronde was een tipronde (bv. de ronde “zeg het met bloemen” of de ronde met postnummers als tip). Er was een ronde met telkens 3 vragen waarvan de antwoorden met elkaar in verband stonden (Kerstronde) en éénmaal was er een meerkeuzeronde met telkens 4 keuzes (ronde Canvascrack). Eigenaardig genoeg lieten we daarin juist de meeste van onze pluimen met een schamele 5 op15. De vlag van Hawai toont de Britse! vlag, het lichtste bier is Orval (en niet Hommel, Duvel of Omer) en in Spanje spreken ze liever van de Mitsubishi Montero ipv. Pajero want dat is een rukker. Ook in andere ronden wisten we soms niet genoeg. Bv. de Spaanse lagekostenmaatschappij (Vueling) of Franse peulbonen (flageolets). Soms lag het op het puntje van onze tong maar door de quizsnelheid lieten we zaken zoals de kledingketen (Cool Cat) of de strip van Comès (Les larmes du tigre) liggen.

De laatste ronde zat ook goed in elkaar want we kregen telkens een lettergreep en zelfs een letter als start maar toch haalden we ook hier maar 16 op 25 (een hondenras (Leonberger), Japanse groente (daikon), de afgeschafte rittenwedstijd (Midi Libre)). Met 169 op 210 punten haalden we wel een ex aequo met nog 3 andere ploegen (Fiasco, Eufraateenden en Oude Belgen) maar klokten wel af op de 13e ipv. de 10e plaats.

De samensteller kan dus een quiz maken maar had gewoon enkele rondes minder in dezelfde tijdspanne kunnen geven en dan was het voor iedereen aangenamer geweest. Enkele vragen waren te lokaal en dus niet aan buitenstaanders zoals wij besteed zoals de naam van de juwelier uit Bavikhove die een gangster doodschoot (Tyberghien) of de eerste ploeg waarvan Franky Dury trainer was (Beveren-Leie…). Ook te mijden: misleidende afbeeldingen zoals het masker van Guy Fawkes dat slechts in de verte iets te maken heeft met de Illuminati.

Dat het een stressquiz was vermelden we al. Het kan echter nog erger want naar wat we opvingen bestaat er ook een dergelijke quiz van het Sint-Amandscollege Kortrijk met zelf meer dan 300 vragen met ploegen van 6 man. Of te mijden of een echte uitdaging voor ons … Maar dan hopelijk met propere tafels want ondergetekende mocht gans de tijd met zijn ellebogen in de gesteven saus zitten. Appetijtelijk is anders.

1. De Bedweters 190p.
2. Licht aangeschoten wild 189p.
3. Kwistedadde 187p.
4. De Vuile Kletsers 187p.
5. Saterday night fever 185p.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten