zaterdag 13 december 2014

1ste Noord-Zuid Delight quiz powered by Faros, Zonnebeke (Beselare), vrijdag 12 december


Andermaal geen bespreking vanuit het standpunt van de kritische quizzer maar vanuit dat van de (even kritische) 'showrunner'. Deze 1ste editie van de Noord-Zuid Delight quiz (voor wie het nog niet doorhad, de DELIGHT staat voor D/E Light ... een quiz dus die toegankelijk moest zijn voor iedereen) was naar mijn gevoel een succes. Dit niet in het minste omdat geen enkele ploeg minder dan de helft haalde terwijl uiteindelijk toch de sterkste ploegen met de bloemen gingen lopen (en zich, aan de commentaren op quizforum te zien, toch best amuseerden ... voldoende spankracht was er in ieder geval wel). Faros is in ieder geval een zeer tevreden showrunner, op naar een tweede editie dus.

Misschien twee schaduwvlekken (1 grote vlek en 1 klein vlekje):
- 1 ploeg kwam niet opdagen en liet niks van zich horen ondanks herhaaldelijke mails ... jammer want zo bleef één van onze 42 gegeerde tafels uiteindelijk helemaal leeg te staan
- de jury was onvoldoende gebriefd op voorhand (mea culpa), dat leidde er toe dat sommige beslissingen achteraf moesten worden bijgesteld (en in het bijhouden van al die correcties kroop heel wat tijd ...)

Verder dient de ronde waarin foto's worden gecombineerd met muziekfragmenten nog wat te worden gefinetuned. De manier waarop heel wat teams de antwoordformulieren invulden zorgde ervoor dat het verbeteren van deze ronde de jury heel wat kopzorgen bezorgde en het uiteindelijk langer duurde dan nodig om de resultaten van deze ronde bekend te maken.

De quiz werd voldoende licht bevonden, de gemiddelde score bedroeg 80% (12 % hoger dan de voorbije De Letterschuurquiz en dat ondanks een veel minder sterke bezetting). Wat de moeilijkheidsgraad per ronde betreft waren ronde 3 (11.11.11 zoekt beroemde BB's) en ronde 10 (Met 11.11.11 de wereld rond) met een gemiddelde score van 89% de makkelijkste. Ronde 8 (11.11.11 in kerststemming) bleek dan weer voor sommige ploegen loodzwaar, de gemiddelde score bedroeg 'slechts' 72%. Het scoreverloop vind je via deze link.

Slechts 2 ploegen 'gokten' er op dat Meeuwis Meindertsz Bakker (scheeps)kamelen uitvond om zware boten over obstakels als zandbanken te loodsen (11.11.11 in kerststemming-ronde) en geen enkel team wist te vertellen dat het plantengeslacht 'Muscari' in het Nederlands bekend staat als druifhyacint (11.11.11 snoept gezond-ronde). Wel gekend is 'Muscari botryoides' of blauwe druifjes die tot dit geslacht behoren, helaas leverden ze slechts 1 punt op i.p.v. 2. Verder toch minstens 7 literatuurliefhebbers in de zaal die wisten dat Laura Esquivel de auteur is van 'Rode rozen en tortilla's' en één zestal teams die de Orinoco (rivier die zijn bekendheid dankt aan Enya) verwarden met de ocarina (fluitje).

En wat de opbrengst voor 11.11.11 betreft, dankzij het beperken van alle kosten (zo weinige mogelijk kopies en geen enkele kleurenkopie, een beperkte maar volledig gesponsorde prijzentafel, gratis gebruik van de zaal, lokale voedingswinkel De Ark die gratis het beleg voor de broodjes leverde, ...) en de 'dranklust' van alle aanwezige quizzers (waarvoor dank) deze bedraagt 1523 EUR! Een fantastisch bedrag dat misschien een druppeltje lijkt in de zee van de ca. zes miljoen euro dat 11.11.11 ieder jaar ophaalt, maar dan toch een mooie en deugddoende druppel!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten