zaterdag 13 december 2014

3de Gezinsbond Quiz, Langemark, zaterdag 6 december


De 3e Gezinsbond Quiz in Langemark-Poelkapelle werd een maat voor niks voor B.E.F.!. Vorige edities nog probleemloos als Ronkedoor (2012) en opvolger B.E.F. (2013) primus in deze gezellige doorsneequiz . Dit jaar lieten we het op onbegrijpelijke wijze afweten en eindigden als 3e na “De Olifant” en het lokale “Wuk doe wiender ier?” Was het de afwezigheid van onze grote leider die ons degradeerde tot een B.E.F.!-light-versie?

Eigenlijk was het 1 vraag die ons de das omdeed maar die wel goed was voor 5 punten. Tweemaal kregen we immers tussen de 10 rondes 4 tips waarmee we een link konden vinden. Maar hoe we ook zwoegden: een autokenteken HR , de combinatie CI, de afstammeling van de wolf en het woord PERDITA brachten ons geen klaarheid in het feit dat we Dalmatië moesten vinden. Verklaring: HR is het kenteken van Kroatie. We zagen simpelweg over het hoofd dat CI een Latijnse nummering was en wisten niet dat PERDITA de naam van de vrouwelijke Dalmatiër in een bekende Disney-film is. Alles samen moesten die 101 Dalmatiërs ons naar Dalmatië in Kroatië leiden. 1/3 van de aanwezige ploegen zagen het wel.

De 2e tipronde leidde naar Ruslana maar de tips waren te gemakkelijk (Maydan, wilde dansen, eurosong, autokenteken UA)…. En daar konden we geen verschil maken. Dat men hier ook met een joker werkte voor dubbele punten is niet meer zo gebruikelijk maar maakte geen verschil want in die Sporza-ronde haalden we 8/10. Maar omdat we in 2 ronden dan slechts 6/10 haalden konden we geen vuist meer maken.

Sommige actualiteitsvragen waren belegen en/of discutabel. Bv. de West-Vlaamse ronde met de 2e armste gemeente in West-Vlaanderen: Vleteren - de kopspringende stier: in West-Rozebeke - Brel: geboren in Schaarbeek (wij dachten natuurlijk Zandvoorde maar de enige link met West-Vlaanderen is de afkomst van zijn grootvader), het merk landbouwwerktuig in Eigen Kweek: PUMA. Zaken die we dus niet vonden.

Een leuke ronde was de ronde met “Zeg het met een auto” waarbij je merk en type als antwoord moest vinden voor dubbele punten: bv: Spaanse oude hoofdstad = SEAT Toledo – Nieuw stadhuis Ieper: TOYOTA Auris – verloor La Doyenne: ASTON Martin. Goed voor 9 op 10. Maar we moesten de kelk tot op de bodem ledigen want we eindigen ex aequo met “Wuk doe wieder ier” op de 2e plaats maar met de schiftingsvraag naar de leeftijd van Jacques Brel bij overlijden gokten we enkele jaren te weinig en was de laatste podiumplaats een feit.

Deze quiz met 23 ploegen en een max van 130 te behalen punten waarbij slechts 4 ploegen onder de helft eindigden was leuk maar ook niet meer.

Einduitslag
1. De Olifant 104 p.
2. Wuk doe wieder ier 101 p.
3. B.E.F.!  101 p.
4. Alle mietjes 91 p.
5. Quiz @ Flupke 88 p. (noot van Faros : een variante op het gekende Quiz & Flukpe?)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten