zaterdag 20 december 2014

1ste Peloeze Fjèste-quiz, Ardooie, vrijdag 20 december


Quiz die werd georganiseerd in kader van De Peloeze Fjèste die op hun beurt werden georganiseerd in kader van de Warmste Week.

Deze quiz was een verdienstelijke poging maar ook niet meer. De quizmaster (opsteller van de vragen) heeft potentieel maar zou toch best nog een zelf wat quizzen gaan spelen vooraleer nog eens een quiz in elkaar te steken. De presentatie was in goede handen. Sommige quizzers/quiz teams zouden opperen dat ze een komische noot misten, dat de quiz de ganse namiddag maar voortkabbelde en te traag verliep, ze zouden zich bovendien ergeren aan de veel te lange pauze(s). Maar in dergelijke zaken maak ik me niet zo druk (ze zijn immers niet 'erg' genoeg om een quiz slecht te vinden).

Slechts 17 deelnemende ploegen en ook slechts twee (drie kan eventueel ook) juryleden. En die twee hadden serieus wat verbeterwerk dankzij vragen als 'som de 8 landen op waardoor je passeert als je van Brussel naar Tirana trekt', een heus dictee, vragen waar je een definitie moest geven bij een begrip (meestal krijg je een omschrijving/definitie en moet je het begrip geven) ... Het verbeteren ging vlot maar of het ook correct gebeurde daar hadden we totaal geen zicht op (geen scores per ronde). Jammer want het was best spannend aan de top ...

B.E.F.! maakte redelijk wat fouten maar niks was van die aard dat we het kunnen onderbrengen in de rubriek 'wat hebben we geleerd'. Wel spijtig dat ik geneigd was op basis van de foto lampenpoetsersgras op te schrijven maar de Latijnse naam daarvan is Pennisetum (had ik nog onthouden van de 4 zonder stuurman BQB-quiz) en niet die Latijnse naam die het plantje hier kreeg. Drie punten gingen zo onnodig verloren ... Dat samen met 'Johannes', gulzigheid (bij de hoofdzondes vonden wij gramschap ontbreken maar dat was al omschreven als woede of iets in die aard), massala die in Italië (meer bepaald Sicilië) wordt vervaardigd, Black Mountain (we twijfelden tussen Furu en Black mountain ... en waren dus duidelijk kleuren en linkenblind). Kortom, een andere hoofdzonde, zijnde 'gemakzucht' was er de oorzaak van dat we niet dichter in het spoor of zelfs vóór Vier zonder Stuurman eindigden.

Aan de quizzers die bij de premies dachten 'die hebben we precies al gekregen op de Noord-Zuid Delight quiz' kan ik alleen maar zeggen: Faros heeft ze zelf gemaakt en in tegenstelling tot de samensteller van deze quiz niet ergens van het net (lees: Quizarchief)  geplukt. Dat ze hier gerecycleerd werden vind ik echter helemaal niet erg, een wijze man zei immers: plagiaat is de hoogste vorm van bewondering.

Uiteindelijk werd de quiz gewonnen door '4 zonder stuurman' (de nummer 49 uit de ranking die zich voor de gelegenheid had omgedoopt in Memorystick). B.E.F.! strandde op de tweede plaats (7 punten na de bijna ongenaakbare winnaar) vóór teams als Fiasco en Black Velvet.

Zonder al te zeer in detail te treden zou ik dez quiz willen belonen met een zeer milde 7,1 op 10. Behoorlijk voor een eersteling, maar er is toch nog wat werk aan de winkel.

Oh ja, ik had ook nog beloofd te vermelden dat het verdorie koud was in de zaal!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten