zaterdag 21 februari 2015

1ste KWISNALDO's, Rumbeke, vrijdag 20 februari 2015


Een uur voor de aftrap al in de zaal zijn ... het is eens iets anders. Gelukkig konden de Krisnaldo's ons een stel speelkaarten bezorgen zodat we 'manillend' de tijd konden zoek maken. Toen we ons uiteindelijk opmaakten voor het begin van de quiz bleek onze ploegkapitein zijn bril niet bij zich te hebben en dat terwijl B.E.F! achteraan in de zaal kwam te zitten (zichtbaarheid voor Faros 0,0) tussen een bende (zij het sympathieke) jongens wiens enige doel van de avond het binnenhalen van de zuipbeker was. Het stond eigenlijk toen al in de sterren geschreven dat B.E.F! niet zou winnen want ergens vooraan in de zaal hadden we een naambordje gezien waarop stond geschreven: COMPUTER SAYS NO ...

En het was inderdaad Computer Says No dat van meet af aan de leiding nam en dat in niet geringe mate door ons eigen geflater. Zowat halfweg de quiz volgde B.E.F! op drie punten. Spijtig genoeg kenden we de scores van de andere teams niet voor het ingaan van de finaleronde. Dat was er immers één waar je moest kiezen tussen een vraag van 1, 2 of 3 punten. Geen idee van voorsprong of achterstand en dus ook geen idee van de te volgen tactiek zodat er een paar B.E.F-fers het behoudend wilden aanpakken en een andere dan weer eerder geneigd was om voor driepunters te gaan wanneer de mogelijkheid zich voordeed. Deze tweespalt leidde er toe dat we een zeer frustrerend finalespel speelden en ons een quasi zekere overwinning lieten ontglippen ... 'De vloek van (Lange) Marc' blijft ons blijkbaar achtervolgen.

De quiz zelf was best te pruimen, zeker voor een eersteling. Natuurlijk is er nog wat ruimte voor bijsturing maar daarover krijgen de Krisnaldo's wel persoonlijk feedback.

Wat heeft B.E.F! geleerd?
- 24 oktober 1929 staat bekend als 'black thursday' (beurscrash)
- de plooibaarheid van de i-Phone 6 staat bekend als 'bent-gate'/'bend-gate'
- de vlag van Jemen (Jemen betekent zoveel als 'land in het Zuiden') bestaat uit een patroon van rood, wit en zwarte horizontale strepen, dit zijn (samen met groen) de traditionele pan-Arabische kleuren die je ook vindt op de Vlag van Egypte, de Vlag van Syrië en de Vlag van Irak (De kleuren gaan terug op de Arabische Revolutievlag van 1916 en andere Arabische vlaggen die in dat tijdperk in gebruik waren. Wit en zwart zijn de kleuren van de profeet Mohammed, groen was zijn lievelingskleur en het symbool van het islamitische geloof. In de Arabische Revolutievlag staan de kleuren voor de Abbasiden (zwart), de Omajjaden (wit), de Fatimiden (groen) en de Hasjemieten (rood). Wit staat ook voor daden, zwart voor strijd, groen voor de velden en rood voor de zwaarden).
- de 'Waar voor je geld-index' van Voka (en Petercam) berekent hoe goed de overheid omspringt met belastingen ... en he hoeft je wellicht niet te verwonderen dan onze overheid volgens VOKA niet voldoende doet om het ondernemersklimaat te stimuleren ...
- Atropa Belladona is ook gekend als wolfskers of slaapbes (en is giftig net als de monnikskap of Aconitum): een foto was hier wel op zijn plaats geweest en zou komaf hebben gemaakt met mijn hybris 
- een zeepaard is een Hippocampus en een deel van de hersenen (Hypothalamus is ook een deel van de hersenen maar heeft niks met zeepaardjes te maken)
- Géricault (die van ondermeer 'Het vlot van de Medusa') stierf op 32-jarige leeftijd aan TBC
- de op Godot wachtende protagonisten uit het toneelstuk van Beckett heten Estragon en Vladimir
- het personage van Jesse Pinkman (Breaking Bad) word vertolkt door ene Aaron Paul (enkel foto)
- de 'baas' van Woody uit Toy Story heet Andy Davis (enkel foto)
- de terminaal zieke superfan uit 'Iedereen Duivel' (Bonka Circus) heet Stijn Umans (enkel foto) 
- singer/songwriter Ben Howard kan doorgaan als de dubbelganger van Ebke Zonderland (enkel foto)

Zonder in detail te treden, de punten. De Krisnaldo's hebben voor hun eersteling toch wel een 7,5/10 verdiend. Een hoge score die je voor een stuk mag beschouwen als een aanmoedigingspremie.Geen opmerkingen:

Een reactie posten