zondag 22 februari 2015

De tafel van 4 - Davidsfonds, Geluwe, zaterdag 22 februari 2015


Pretentieloze D-quiz met een aantal linkrondes naast een aantal themarondes. Alvast goed voor onze 8ste overwinning van het seizoen. Vanaf het begin stond B.E.F! (in een spiksplinternieuwe bezetting) aan de leiding, toch wisten de Ooievaartjes dankzij een perfecte geschiedenisronde even met 1 puntje virtueel de leiding te nemen. In de finaleronde moesten de arme vogeltjes echter finaal de duimen leggen.

We misten een fotoronde (tenzij je die ronde waar lichaamsdelen van bekende personen werden getoond als fotoronde beschouwde) en ook wel een beetje sfeer (weinig muziek en dus weinig ambiance? te veel licht? te ver uit elkaar zittende ploegen?). Nochtans een verzorgde zaal met goeie accommodatie (scherm en klank) die zeer geschikt lijkt om te quizzen. Fijne presentatie, aanvankelijk lag het tempo iets te hoog maar dat werd na een tweetal ronden bijgesteld. Wat we dan weer niet konden appreciëren was dat we in ca. 95% van de gevallen bij een familienaam ook de voornaam moesten vermelden (nu weten we dat het Petro Porosjenko en Georges Guynemer is). Dikke pluim voor de jury die mijns inziens foutloos werkte.

Heel veel onderwerpen kwamen niet of nauwelijks aan bod (fauna en flora? wetenschap? ... ik herinner me werkelijk geen enkele mogelijke vraag, film? aardrijkskunde? misschien één vraag, muziekronde zonder muziek ...). Daarentegen veel oorlog, héél veel oorlog ... Het leek wel alsof (de) geschiedenis was herleid tot wat er op het slagveld gebeurde. Wel mooie finaleronde (hoewel we geen fan zijn van dit puntensysteem)!

Wat hebben we geleerd?
- Grote wasjes, kleine wasjes is (beter: was) een hit van de Surinaamse-Nederlandse succesformatie Trafassi (Surinaams voor 'ommezwaai' of 'anders')
- het eerste Eurovisiesongfestival ging door in 1956
- Alexander Lukashenko is de president-dictator van Belarus
- de Raid op Dieppe, ook gekend als Operatie Jubilee (19 augustus 1942) was een serieuze mislukking waarbij de geallieerden op hun donder kregen van den Duits
- wie opgezadeld zit met varicella heeft de wind- of waterpokken
- wit opent steeds in een spelletje schaken
- de verkiezingsshow Miss België 2015 werd vanuit Plopsaland uitgezonden op Ment-tv 
- Dimitri Bontinck vond het leuk om na 10 jaar geen Kalashnikov meer in zijn handen te hebben gehad er bij zijn bezoek aan de Syrische rebellen er nog eens mee te schieten ... 

Tot slot de punten:
De organisatie was vol goede wil maar een topquiz was het niet.  Quiz had toch een stuk minder 'body' dan het Kwisnaldo's-spektakel van gisteravond (maar dat had misschien iets te veel  body en vooral te veel zuipbekersfeer), ook al een nieuwe organisatie. Een 7/10 lijkt me als score dan ook meer dan voldoende.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten