zaterdag 28 februari 2015

Campus Minneplein-quiz (Atheneum), Ieper, vrijdag 28 februari 2015


Met krak hetzelfde team, maar deze keer ruim voor aanvang van de quiz, trokken we dit jaar naar het Ieperse Atheneum om onze 1ste stek van vorig jaar te verdedigen. En dat lukte wonderwel, van de eerste tot de laatste ronde stond B.E.F! op kop en eindigde uiteindelijk met 7,5 punten voorsprong op VMA2 en 8 op Ganesha. DDT, een 'zijproject' van B.E.F!-fer Frederik en echtgenote klokte af op een verdienstelijke plaats 7de plaats.

De quiz zelf leek een stuk makkelijker dan de voorbije jaren. Blijkbaar kwamen de quizmasters tegemoet aan de wensen van de vele niet-quiz-teams. Veel uitdagende vragen kreeg B.E.F! in ieder geval niet te horen ... Het moeilijkste waren wellicht nog de tafelrondes. Er werden wel inspanningen gemaakt om ze haalbaarder te maken ... toch blijft het een harde dobber om tafelrondes en gewone rondes tegelijk te spelen. Gelukkig waren die gewone rondes linkrondes en had B.E.F! aan een halve vraag meestal genoeg om tot een goed antwoord te komen. Maar was dat ook zo bij de niet-quiz-ploegen? Bij de tafelronde waar je premies moest jagen had ik, en niet alleen ik, heel wat bedenkingen ... Het verwonderde ons dan ook zeer dat heel wat 'minder goeie ploegen' daar zo hoog op scoorden ... Voor B.E.F! was het toch wel een beetje een ramp (6/10).

Wat hebben we geleerd? De inktaap (vraag niet goed gehoord en dan maar vlug tegen beter weten in Jonge Gouden Uil opgeschreven) is een literaire prijs waarvan de jury bestaat uit scholieren van de hogere jaren van het voortgezet/secundair onderwijs. De Inktaap wil jongeren confronteren met de keuze die de jury's van de drie 'grote' literaire prijzen in het Nederlandse taalgebied hebben gemaakt en is de opvolger van ... jawel de Jonge Gouden Uil. De ober van de aristocatten heet Edgar,  Fred Vanderbiest speelde ooit voor het ter ziele gegane RWDM, de Kamalmanak is een kunstproject van Kamagurka, het vlasleeuwenbekje is een bloempje uit de familie van de weegbree, een ramenas is geen horseradish en dus geen mierikswortel (tja, je ziet die foto ... een ram is een dier ... ramenas past dus in de ronde ... dus niet meer verder geluisterd want er was natuurlijk ook nog die vermaledijde premiejagersronde).

Bij het geven van 'punten' wil ik toch vermelden dat de quiz iets minder uitdagend en iets minder evenwichtig was dan vorig jaar (alle floravragen zaten in één ronde, naast een volledige film-tafelronde ook nog eens drie tot vier filmvragen in de edelstenenronde) maar dat wordt dan weer voor een stuk goedgemaakt door de zeer democratische drankprijzen en de mooie prijzentafel. Daarom een mooi verdiende 7,4/10.

Conclusie: een echte D-quiz zeer geschikt voor beginnende quizzers.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten