zaterdag 21 maart 2015

Drie Koningen Quiz, Torhout, vrijdag 21 maart 2015


Als Johnny De Nul die een touretappe wint ... zo voelden wij ons.

Een Drie Koningen quiz in maart, het lijkt een beetje op vijgen na Pasen. Maar sinds gisteravond zal dat B.E.F! worst wezen, voor ons mag het iedere vrijdag van het jaar Drie Koningen quiz zijn. Van bij het begin stond B.E.F! in de top drie tussen kleppers als Licht Aangeschoten Wild (VQR 19), Vier Zonder Stuurman (VQR 40), 4 Hand (VQR 55), Stardust (VQR 52) en andere Oude Belgen (VQR 37). In tegenstelling tot de KoekeDozeKlan-quiz, waar we zelfs een tijdje de leiding namen (en Staf D. uit K. bijna een hartaanval bezorgden), gleden we niet van het podium. In tegendeel, dankzij een schitterende superronde waar iedere B.E.F!-fer op voorbeeldige wijze zijn steentje bijdroeg en de schiftingsvraag eindigden we op de eerste plaats en dit in een categorie 4 quiz!

De quiz was een niet zo makkelijke D-quiz met (redelijk verborgen en/of ruim interpreteerbare) linken. Niet dat er veelvuldig sprake was van linkendwang, toch passeerden, zonder dat we er erg in hadden, heel wat vragen met een rare 'twist' de revue. Een traditionele quiz vond ik het niet, wel leuk en op geen enkel moment vervelend. 

De jury bleek ook heel mild te zijn, maar dat zal wellicht (of toch hopelijk) in het voordeel van alle ploegen hebben gespeeld. In ieder geval, de regel 'als het maar fonetisch juist is' werd zeer ruim geïnterpreteerd, waarvoor dank.

Wat hebben we geleerd? Aeroob trainen is trainen met lange tijd verhoogde hartslag en ademhaling (vetverbranding), bij anaërobe training blijft je hartslag en ademhaling lange tijd lager en werk je met korte pieken van boven de 80% van je max. hartslag (spierontwikkeling), de vorkstaartmeeuw is een arctische meeuw met een zwaluwstaart (in het Duits spreken ze niet toevallig van Schwalbe Möwe), Wegmann is een Duits renner die wellicht omwille van de link in de quiz werd opgenomen, SM-player is een open source mediaplayer voor Windows en Linux, de naald van Cleopatra is de gemeenschappelijke bijnaam van de obelisken in Parijs, London en New-York (het is ook een plantje!), de Mariadistel is die ene distel met veel homeopatische eigenschappen (lever en spijsverteringsstelsel), Dr. Eggman (AKA Doctor Robotnik) is de nemesis van Sonic, Börner is een bekend merk van mandolines en ander keukengerei, Spermalie is niet De Groene Poort en omgekeerd (ze zijn wel beiden Brugs wat voor nogal wat verwarring kan zorgen), Bergerac is niet enkel bekend omwille van Cyrano maar ook omwille van zijn Monbazillac (zoete witte wijn). En tenslotte: zeg nooit berepoot tegen een berenhap want die laatste is een soortnaam en die andere niet. De gerateerde muziekvragen (van DJ Bobo over Anita 'Ring My Bell' Ward, Millie 'My girl lollipop! Small en de Dildo Warheads tot The Baby's die de wereld in 1979 wisten te verblijden met 'Everytime I think of you') laten we naar aloude traditie buiten beschouwing.

De punten. Laten we het, zonder er veel woorden aan vuil te maken, houden op een zeer mooie 7,9. Er werd, wat mij betreft, net iets teveel buiten de traditionele quizpaadjes getreden (wat misschien wel in het voordeel van B.E.F! speelde), de Kriek was iets te prijzig, teveel ploegen waren gebuisd (17 van de 49) en de quiz was iets te laat afgelopen om een 8 te verdienen.

Conclusie: leuke quiz die een zeer breed publiek verdient. Allen daarheen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten