zondag 8 maart 2015

Sint-Anna Quizt, Bulskamp (Veurne), zaterdag 7 maart 2015


Een quiz die B.E.F! beter zo snel mogelijk vergeet die Sint-Anna Quizt anno 2015. Een ongeval in Menen zorgde ervoor dat één van onze spelers een kwartier te laat op ons meetingpoint was, onderweg werden we dan nog eens geconfronteerd met een wegomlegging. Die laatste 10 minuten extra vertraging deden ons helemaal de das om. Toen we om tien voor acht in de zaal aankwamen was de schiftingsvraag (het gewicht scchatten van Liesje, zie foto) en ronde 1 net afgelopen, 't is te zeggen we hoorden nog enkele (voor ons valse) noten muziek ... Als je weet dat er slecht 9 rondes werden gespeeld en dat het een quiz was waar je als VQR-ploeg bij wijze van spreken je best moest doen om meer dan 1 fout per ronde te maken, dan weet je ook dat een plaats binnen de top 5 quasi onmogelijk was. 

Op zich heb ik er niks op tegen dat een quiz op tijd begint, integendeel, maar toch ... Als je ervan op de hoogte bent dat er ploegen zijn die te kampen kunnen hebben met een wegomleiding dan kun je er ofwel voor zorgen dat de deelnemende ploegen weten dat er omleiding is, ofwel kun je een quiz zo opbouwen dat ploegen die een kwartier te laat komen niet onmiddellijk hun ambities volledig mogen opbergen. Voor beide zorgen kan ook natuurlijk. Het eerste kun je door gewoon een dag voordien een mail te sturen (lijkt me echt niet zo moeilijk en het kost je niks). Het tweede kun je door te starten met een tafelronde, daarvoor 15 tot 20 minuten tijd te voorzien en die samen met de antwoorden van één van de volgende rondes te laten indienen. Ook is het efficiënt om op het einde van elke ronde, die veelal toch wordt afgesloten met een muziekje, nog eens in één dia alle vragen van de ronde te herhalen met een kernzin. Als je die twee combineert kun je zelfs ploegen die een half uur vertraging oplopen nog redelijk ter wille zijn en hen de mogelijkheid bieden hun ambities waar te maken.

Over de quiz zelf zou ik misschien beter niet al te veel zeggen, mijn oordeel zou te fel gekleurd kunnen zijn, waarvoor mijn excuses. Feit is dat als we in ronde 1 afklokken op 18 punten (zowat ons gemiddelde in de andere rondes) we eindigen op een derde plaats. Onze start was vrij furieus (18/20 en 20/20 in rondes 2 en 3) maar als je ziet dat dit je geen punt dichter bij de top van rangschikking brengt dan geef je al snel op en speel je niet meer scherp genoeg om er het maximum uit te halen. Even twijfelden we nog om te 'strijden' voor de 11de plaats, dan kregen we nog 25 EUR ... maar ons eergevoel zat ons in de weg. Uiteindelijk klokten we af op de 8ste plaats, zo'n 30 punten of 15 correcte antwoorden (gezien onze 'valse start' eigenlijk 5 à 6) achter de verdienstelijke winnaars. 

Dat B.E.F! te laat kwam en zodoende geen aanspraak kon maken op een overwinning was overigens niet het enigste opmerkelijke feit van de avond. Nog verrassender was dat 'Zeven op tien', het nummer 409 uit de VQR-ranking, een quasi perfect parcours aflegde en eindigde met een (smalle) straatlengte voorsprong op Fiasco, Les Compagnons en The Black Velvets. Of B.E.F! hen het vuur aan de schenen had kunnen leggen, zullen we dank zij het verkeer in Vlaanderen, laattijdig of niet gekende wegenwerken en de quizmaster van dienst nooit weten ...

Dat de quiz er om 23 uur al helemaal opzat vinden we niet erg, we zitten graag om 24 uur al terug in ons bedje (of achter onze computer ...). Ook een pluim voor de attente jury, ik vond het alvast heel charmant dat ze ons kwamen melden dat ze het een plezier vonden om onze antwoordformulieren te verbeteren (en mijn ploegmakkers mij maar verwijten dat ik te slordig schrijf ...).

Wat hebben we geleerd? 
- Toubib = een in Frankrijk gebruikt informeel woord voor dokter, afgeleid uit het Algerijns
- reep = zwaar touwwerk (ik vind echter niet direct terug dat een reep specifiek gebruikt werd voor het binden van stro, of begrepen we de vraag verkeerd?)
die twee werden wel aan tafel gezegd (reep / rope / reep stof), maar er werd getwijfeld en voor iets anders gekozen (eigenlijk te weinig overleg binnen de ploeg, wat gezien de commotie niet verwonderlijk was!)
- regalia = uiterlijke tekenen van de soevereine macht van een vorst, koning of keizer, wij hadden de 'ega' link niet door en kozen voor (het niet eens zo foute) kroonjuwelen, die ega-link niet zien kostte ons 6 punten
- soloslim = in wieze alle slagen thuis halen
- Regan = de presidentiële naam van het bezeten meisje uit 'The Exorcist' (ook hier speelde het niet zien van de ega-link, net als bij egaliseren ons parten)

De punten:
- originaliteit van vragenrondes en vragen : 6/10 : a) voor het grote publieke waren de linken soms onduidelijk,  voor meer geroutineerde quizzers was er dan weer sprake van te veel linkendwang, b) een ronde met overal 'ail' in, één met overal 'ega', vorig jaar zaten we ook al in een stad (New York?) nu was het Kortrijk ... volgend jaar Veurne? kortom ... been there, done that ... tijd om eens iets anders te zoeken, c) flink aantal onduidelijke/niet-éénduidige vragen (de reep: waarom zou men geen stro hebben gebonden met vlastouw, het egaliseren : er zijn toch echt wel duidelijkere foto's te vinden, voor mij blijft het een foto waarbij een vloer werd 'ingewassen', die 'rijexamen' vraag in de alfabetronde ... wie het correcte antwoord schreef namelijk 'aantal keer dat werd deelgenomen aan een rijexamen' was onterecht de A kwijt ...), d) vragen werden steeds gebracht zonder verhaal achter de vraag en dat verhaal achter de vraag maakt quizzen voor mijn soms interessanter dan het kennen van het juiste antwoord e) het vragen naar enkel voornamen (Brad en Klara) vind ik altijd een beetje flauw en getuigen van crowd-pleasing en/of linkendwang f) een kop-staart ronde met de ene keer één en de andere keer twee tot drie letters 'overlap' kan mij niet bekoren g) wel leuk was dan weer de rebus-ronde
- evenwicht in thema's en onderwerpen : 6,5/10 : kunst leek totaal afwezig, veel fauna en flora kregen we niet te zien, tja ... ik kan me eigenlijk geen enkel traditioneel thema voor de geest halen dat goed was vertegenwoordigd, zal wel liggen aan een overdaad aan 'varia', zwakke finaleronde met 26 vragen over auto's ... en nog veel flauwere praktische proef (zonde van de tijd die er nodig was om al die kruiden in pottekes te steken, ik hoop dat de kruiden zelf nog kunnen worden gerecycleerd anders hadden het weinig zin dat ze ooit werden geoogst)
- infrastructuur en quizcomfort: 8/10 : ideale zaal voor een quiz met een dertigtal ploegen ... helaas werd er niet in het minst rekening gehouden met 'laatkomers' en had je op geen enkel ogenblik een idee van de scores per ronde (je punten controleren was quasi onmogelijk, kregen we punten voor shift i.p.v. tax shift ... ik zou het niet weten), duidelijk verstaanbare presentator
- moeilijkheidsgraad : 3,5/5 : makkelijksheidsgraad van de vragen viel goed mee (D tot E-quiz waardig) maar er waren die onduidelijke vragen en die zeer éénzijdige finalereeks (doordat De Libertijnen weinig over auto's wisten zakten ze van het podium zowaar weg uit de top 5 van de rangschikking ... echt not done zo'n ronde)
- drank : 3/5 : er was opnieuw koffie en er was bruiswater met bruis ... maar de prijzen swingden de pan uit ... 1,70 EUR voor een koffie of een waterke, 2 EUR voor een palm (als ik me goed herinner zelfs 2,5 EUR voor een kriek ... maar ik kan verkeerd zijn) ... en je betaalt al 20 EUR startgeld ... De dag ervoor dronken we nog aan 1,40 EUR.
- algemene sfeer : 3,5/5 : rustige quiz-sfeer, echter iets te weinig 'ambiance' en ondanks de cartoons die tussendoor werden geprojecteerd niet de minste funfactor (nu ja, zelf ben ik ook niet de grootste promotor/aanhanger van quizzen met een hoge funfactor)
- prijzentafel : 4,5/5 mooie prijzen voor de top drie en de plaatsen 11 en 21 en wat streekbier voor iedereen
gemiddelde score : toch nog een verdienstelijke 7/10 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten