zaterdag 7 maart 2015

2de Yeauleau-quiz, Vlamertinge, vrijdag 6 maart 2015


FC Yolo is een amateurvoetbalploeg die dit weekend voor de tweede keer een quiz organiseerde. Vorig jaar met slechts 9 ploegen, dit jaar met zowaar 35 ploegen in een bomvolle zaal. Een quiz met 9 ploegen moet natuurlijk anders worden georganiseerd dan een quiz met 35 ploegen ... en daar wrong een beetje het schoentje. Als de quizmaster-vragenopsteller ook nog eens portier moet spelen en drank rondbrengen dan kun je spreken van veel goede wil maar evenzeer van een personeelstekort. Zowel de catering als het uitdelen van de tafelrondes als ophalen van de antwoordformulieren verliep laten we zeggen niet erg routineus ...

De quiz zelf was een 100% D-quiz, het verwonderde B.E.F! dan ook zeer dat ploegen als Fiasco en The Black Velvets reeds van in het begin de rol moesten lossen en het uitdraaide op een duel tussen de Johnny De Nul's van het West-Vlaamse quizzen en Ganesha. Uiteindelijk won B.E.F! met slechts 1 puntje voorsprong op Ganesha. Derde werd Computer Says No maar dat was dan wel al op 10 punten van de winnaars. Vrouwelijk gezelschap blijkt B.E.F! overigens geluk te brengen ... voor de tweede maal in drie weken worden we gedepanneerd door één van onze eega's ... en alle twee de quizzen wonnen we.

Nu moet wel gezegd dat dat ene puntje wellicht vier of vijf punten had moeten zijn. Maar wie zal het zeggen ... we kregen slechts een keer (namelijk halfweg de quiz) de scores per ronde te zien. Na de pauze werden we geen enkele keer op de hoogte gebracht van het scoreverloop en moesten we het stellen met het eindrapport ... Jammer!

De rondes 1 tot 9 en de eerste tafelronde waren makkelijk maar wel leuk om te spelen. De themarondes kenden ook nog eens een link (vragen over eten & drinken met allemaal meisjesnamen in het antwoord) wat ze zeer 'speelbaar' maakte. Enkel de tweede tafelronde bezorgde B.E.F! wat kopzorgen.  Over ronde 10 moet Yolo zich dan toch weer even gaan bezinnen. De kwaliteit van scherm, geluidsinstallatie en zaal (slechte akoestiek) laten dergelijke ronde niet toe ... als ze dan ook nog eens in een veel te snel tempo wordt afgehaspeld dan kun je al raden wat heel wat teams ervan dachten ... Het was ook geen quiz die het moest hebben van evenwicht. Vragen over fauna en flora, wetenschap, literatuur en kunst kwamen slecht sporadisch voor, maar het grootste deel van de aanwezige ploegen was daar wellicht eerder blij dan rouwig om.

Wat hebben we geleerd? Bitter weinig, maar daar maalt B.E.F! niet om. We maakten kennis met een volledig in silicone en ander biologisch niet afbreekbaar materiaal opgetrokken wannabee die luistert naar de naam Jess Greenberg, we kwamen aan de weet dat je donderbeestjes ook trips(en) mag noemen, dat flitsmarathon  het woord van het jaar 2014 was en dat Jürgen Klinsmann aan de grondslag ligt van de zogenaamde Klinsmann-dive. Verder zullen we in de toekomst de slag om Iwo Jima (ergens tussen de Marianen en Tokyo, februari 1945, gekend als Operatie Detachment) nooit meer verwarren met de slag om Okinawa (Riukiu-eilanden, april-juni 1945).


De punten :
- originaliteit van vragenrondes en vragen : 8/10 (thema's met in die thema's linken ... voor mij was het nieuw)
- evenwicht in thema's en onderwerpen : 7/10 (kan beter!)
- infrastructuur & organisatie : 7/10 (groter lettertype voorzien op powerpoint, de mondelinge vraag enkel kernachtig weergeven, na de pauze geen zicht op de scores per ronde, beter geen foto dan één die enkel verwarring schept)
- moeilijkheidsgraad : 4,5/5 (echte D-quiz, dus ideaal voor het gros van de aanwezige ploegen ... enkel laatste ronde was er wat over)
- drank : 3,5/5 (democratische prijzen, beperkte kaart, service verliep niet echt vlot, briefjes om drankbestelling (en joker) te noteren kunnen een stuk professioneler)
- algemene sfeer : 3,5/5
- prijzentafel : 3/5 
totaal : 37/50 of 7,3/10

Conclusie : een quiz die organisatorisch nog wat moet worden gefinetuned maar voor de rest (door B.E.F!) als leuk tot zeer leuk werd ervaren, zeer 'speelbaar' voor beginnende quizteams en niet-geroutineerde quizzers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten