zaterdag 28 maart 2015

Quizclub Kwistet Wehs maartquiz, Poperinge, vrijdag 27 maart


Om onze Poperingse 'Kwistet Weh'-quizvrienden een hart onder de riem steken (of ze een loer te draaien ;-)) vaardigde B.E.F! een ploeg af op hun maandelijkse quizcompetitie in het Romanhof. Deze maand zorgde de equipe van de Libertijnen voor het eerst voor de quiz ... en ze trapten toch wat in de val waar heel wat nieuwbakken quizopstellers in trappen: uit vrees de aanwezige teams een te makkelijke quiz voor te schotelen maakten ze er een (iets te) harde dobber van. Gevolg ... de helft van de 10 aanwezige ploegen onder de helft ...

De linkenquiz zelf kon B.E.F! wel bekoren. We moesten geregeld onze hersenen pijnigen, soms met resultaat (Sissy Spacek, de tafelrondes), soms zonder resultaat (Berthold Brecht). En bovenal, we leerden toch heel wat bij: Primus zorgde voor de soundtrack van South Park, Julia Roberts was een poosje gehuwd met de aartslelijke (country)zanger/acteur Lyle 'She's no lady' Lovett, Morpheus 'de vormgevende' (denk aan The Matrix) is niet alleen een biertje maar ook de Griekse god van de dromen terwijl Urania (wiens naam staart voor 'hemelse') dan weer de muze van de sterrenkunde is. Verder werden we er aan herinnerd dat Eddy et les vedettes  Bart Van Loo begeleid(d)en op zijn 'Chansons'-tournée en dat het Munchausen by Proxy-syndroom een psychiatrisch syndroom is waarbij iemand herhaaldelijk medische hulp zoekt voor bewust gefingeerde stoornissen of ziektes bij een derde (denk moeder-kind).  We leerden vooral ook dat we wat betreft fauna & flora nog heel wat te leren hebben: Dolle Kervel (Chaerophyllum temulum) is net als Gevlekte Scheerling (Conium maculatum) en (Reuzen)berenklauw (Heracleum mantegazzianum) een plant uit de schermbloemenfamilie die kwalijke gevolgen kan hebben (tja, wat zat er nu in die beker die Xanthippe aan Socrates gaf?), de vogel van het jaar 2015 is de boomvalk (Falco subbuteo) en de kwak (Nycticorax nycticorax), één van de kleinere leden uit de reigerfamilie, is een solitair jagende nachtvogel met een uitstekend gezichtsvermogen.

Conclusie: vanwege de kleinschaligheid zal ik geen punten uitdelen. De quizopstellers/presentatoren hebben dat goed gedaan maar componeerden een iets te moeilijke quiz. Als ze volgende keer de moeilijkheidsgraad wat verlagen kunnen ze  iedereen een prima avond leerrijk vertier bezorgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten