zondag 17 mei 2015

Alzheimer-quiz, Assebroek (Brugge), zaterdag 16 mei 2015


Mooie ervaring daar op de Alzheimerquiz in het Tramhuis. Als je na drie (van de 7 te spelen rondes) in een AB-quiz de Athritic Monkees en de Vuile Kletsers vooraf gaat en zelf in het spoor van Viseo blijft dan ga je even dromen. De tweede tafelronde (een ronde waarin allerlei toponiemen waren verwerkt van Jamaica Inn tot De zoen van Delft) deed ons echter de rol met de reumatische aapjes en Viseo definitief lossen en in de superronde, aan dewelke veel te veel gewicht werd toegekend, reden ook de Vuile Kletsers ons uit de wielen. 

Vooraf hadden we afgesproken dat we zot content zouden zijn moesten we 50% halen, dat we best tevreden zouden zijn met 40% en ontgoocheld indien we geen 30% haalden. En hoewel Wasbeerfrigo vorig jaar Fiasco scheen te hebben geklopt zouden we de laatste plaats toch als een kaakslag ervaren. Uiteindelijk werden we met 40,2% voorlaatste (ruim voor Wasbeerfrigo) en moesten we dus wel tevreden zijn. Hierbij ook dank aan Ivo van LNC-SNF die ons aan die 40% hielp.

Aanvankelijk leken we ons ultieme doel, 50%, te halen. In de fotoronde lieten we een viertal punten liggen (Napoleonvis, Salomonszegel, Euler, tolueen) waardoor we ook nog eens het acrostichon niet ontdekten. In de rondes 2 en 3 haalden we telkens 15 op 30 (in ronde 2 scoorden slechts 5 ploegen van de 19 beter dan B.E.F). Vanaf ronde 4 werd de quiz duidelijk nog wat moeilijker en gingen we geleidelijk aan kopje onder om in de superronde volledig de dieperik in te gaan (20 op 70 tegenover 38/70 voor Vuile Kletsers die na 6 van de 7 rondes nog te zien waren in onze achteruitkijkspiegel). De vijfpunters deden ons definitief de das om en dat waar we gedurende dik twee uur hadden voor gestreden (de helft en de 'scalp' van de Vuile Kletsers) werd ons boudweg uit handen genomen.

Wat hebben we geleerd? Van de circa 150 vragen die werden gesteld hoorden we het in meer dan de helft tot in Keulen donderen. Ik ben al blij als ik me binnen een maand de volgende 15 nog zal kunnen.  Horst en slenk zijn twee belangrijke begrippen uit de tektoniek, luminol is het goedje dat de politie gebruikt om opgekuiste bloedsporen te laten oplichten, Bruce Nauman is een body art kunstenaar die graag met neon speelt, Corneille (Beverlo) is een in Luik geboren Nederlandse kunstenaar uit de Cobra-beweging, de school van Barbizon is een Franse schildersschool die in de periode 1830 tot 1870 werkte in de omgeving van het Franse plaatsje Barbizon bij Fontainebleau, De zoen van Delft (1428) beslechtte de twisten tussen de Kabeljauwen en de Hoeken in het graafschap Holland, Ostia was de belangrijkste haven nabij Rome in het Romeinse Rijk, Johanna van Constantinopel 1194-1244 (dochter van de Vlaamse graaf Boudewijn IX) was tijdens haar druk (huwelijks)leven ook één van de bijzonderste weldoeners van de Zonnebeekse Nonnebossen abdij (dit laatste leerden we spijtig genoeg niet op de quiz), de echte amarylis of belladonnalelie komt uit Zuid-Afrika terwijl 'onze' amarylis eigenlijk een hippeastrum is en uit Zuid-Amerika komt, de winterjasmijn is een heester die zich tussen december en februari tooit met heldergele bloemen,  de vale vleermuis is naast de grote rosse vleermuis één van onze grootste vleermuizen en de Bennett walibi (roodnekwalibi) is net als de Grévy zebra (tijgerpaard), de Thomson gazelle en de Rothschild giraf (baringogiraf) vernoemd naar een 'meneer', Calgary leverde met Naheed Nenshi de beste burgemeester van 2015 (D.T. uit G. werd tweede), Martin Guptill is een Nieuw-Zeelandse cricketspeler om u tegen te zeggen (hij bezorgde in 2015 zowat op zijn eentje Nieuw-Zeeland de wereldtitel) en het Nederlandse Atelier Van Lieshout maakt nogal in het oogspringende 'kunstwerken'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten