zaterdag 9 mei 2015

Stardust Light - Alpro open, Bissegem, vrijdag 8 mei 2015


66 ploegen namen deel aan deze Stardust Light AKA Alpro Open. Aan kwantiteit geen gebrek dus, toch kwamen slechts twee teams in aanmerking voor de overwinning: Kwistedadde en 4 zonder Stuurman. De strijd voor brons leek dan weer volledig open te liggen: B.E.F!, na de schitterende prestatie op de Grote Letterschuurquiz in een dipje, moest het opnemen tegen tal van teams die de laatste tijd in betere doen lijken (Boeboeks, The Fellowship, Ganesha, Fiasco, ...) en schijnbaar 'onbekenden' als Los Hidalgos (+/- Saturday Night Fever) en Kardinaal & Koning (met een Starduster ???) die reeds van bij de start van zich lieten spreken.

En het werd zoals beloofd een D-quiz (weliswaar ook weer niet zo makkelijk want voor pure gelegenheidsploegen was het blijkbaar zwoegen) wat met zich meebracht dat de onderlinge strijd voor goud tussen Kwistedadde en 4 zonder Stuurman ongemeen spannend was. Uiteindelijk kwam Kwistedadde dankzij de schiftingsvraag als winnaar uit de trommel. Voor de derde plaats leek de wedstrijd nog voor het ingaan van de laatste ronde gelopen ... de achterstand van B.E.F! (op plaats 6) leek misschien klein ... maar 4 punten op The Fellowship, derde in de stand,  is op dit soort quiz quasi onoverbrugbaar. B.E.F! beschikte met 10/10 echter over een schitterend eindschot en de buren van The Fellowhip haalden 'slechts' 7 op 10. De vraag die ons (en vooral The Fellowship) nog restte was: 'Hoe brachten Los Hidalgos en Kardinaal & Koning het ervan af in de muziektip-ronde?'. Helaas voor The Fellowship en B.E.F! was die laatste ronde voor hen een makkie en bleef B.E.F! staan op plaats 6 terwijl The Fellowhip tuimelde naar de 5de plaats (drie ploegen eindigden met 119 punten ... B.E.F! haalde 118 op 135).

Een derde plaats was voor B.E.F! zeker haalbaar (Continental (Duits bandenmerk), Den Briel (clash tussen de geuzen en de Spanjolen in 1572), Matia 'Ti sento' Bazar, de Australische misdadiger/volksheld Ned Kelly ... in een goeie bui zijn dat voor B.E.F! binnenkoppers ... gisteren waren het struikelblokken, daar bovenop nog enkele 'lapsus linguae' alla Landau ipv Landon, Windland ipv Landwind en (waterstof)peroxide is H2O2 en niet HNO2). Evenwichtig was de quiz zeker niet (fauna & flora ... ik herinner me geen enkele vraag, oh ja ... de koala; film en muziek waren dan weer oververtegenwoordigd) maar dat stoorde ons niet. Wel zaten we een beetje dicht bij elkaar en hoorden we regelmatig een antwoord van onze buren passeren (spijtig genoeg steeds zaken die we zelf wisten). Leuke quiz, mooie linken en ook al leverde B.E.F! lang niet zijn beste prestatie in de geschiedenis van het quizzen ... we hebben ons goed geamuseerd (de tijd vloog voorbij).

Een pluim ook voor de goeie organisatie, de democratische drankprijzen, de milde jury en de ronduit fantastische prijzentafel.

Wat hebben we geleerd? Luc Alphand was een Frans skiër die ook in de rallysport vrij succesvol was (Paris Dakar), Henri Evenepoel is bekend van zijn Henriette met de grote hoed (schilderij al duizend keer gezien ... maar de naam van de schilder is niet blijven hangen), Leman was een voornaam Belgisch generaal tijdens WOI, de Benoni-opening is een klassieke opening in het schaken (Ben-oni is de oorspronkelijke naam van Benjamin), Storting is de naam van het Noors parlement (Folketing is dat van Denemarken!), Skipper is het zusje van Barbie, de bistrot-stoel (aka Nr. 14) is een ontwerp van Michael Thonet, Le Crotoy is een trekpleister in de baai van de Somme en 'L'oeuvre noir/Hermetisch zwart' is een toproman van Marguerite Yourcenar AKA Madame de Crayencour, de tempel van Artemis is het wereldwonder dat je kon bezichtigen in Efeze en Ray Allen staat bekend als de beste driepuntschutter in de geschiedenis van de NBA. En dan was er nog iet met 'een kist' ...

De punten: zonder in detail te treden geef ik deze quiz een 8,1 op 10. Een zeer mooie score, net onder die van de Koekedozeclanquiz en de Koereursquiz die wat mij betreft toch dé toppers in het genre blijven.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten