vrijdag 1 mei 2015

TTC Kuurne quiz, Bissegem, donderdag 30 april 2015


Zoutloze quiz waar E-rondes werden afgewisseld met B-rondes, zo werd deze editie van de TTC-Kuurne quiz door B.E.F! ervaren. Vorig jaar vonden we dit nog een leuke quiz en spanden we ons tot het einde in om een naar onze normen mooi resultaat neer te zetten (13de plaats). Dit jaar werden we vanaf het begin overspoeld door 'rare' vragen (mei-april ronde had meer weg van een gokronde dan een quizronde) en hoewel we niet veel lieten liggen (zelfs Esterhazy, Dillemans, de Ruftige Roddelquiz, Gonzales Inarritu, Talking French, Bloomberg-schermen en Theodorakis hadden we) werden we ook in de rangschikking overspoeld door (al dan niet door gastspelers versterkte) teams die in de VQR-ranking ruimschoots achter ons staan. B.E.F! eindigde dan ook op een totaal anonieme 19de plaats. Neen een goed gevoel hielden we aan deze quiz niet over, integendeel ... Persoonlijk werd de zin in quizzen mij zelfs ietwat ontnomen.

De opener, een fotoronde met acrostichon 'Ontwaakt verworpenen der aarde' (helaas het acrostichon bracht ons niet veel bij) en de fototipronde (met acteurs) waren voor B.E.F! met voorsprong de beste. De april/mei en JJ ronde waren dan weer ... euh ... net het tegenovergestelde. Zo'n ongeïnspireerde linkenrondes geven quizzen met linkenrondes alleen maar een slechte naam ... En dan ook nog eens twee linkenrondes waar de link voor ons onzichtbaar bleef, deels door onduidelijk/niet aangekondigd (uitzendbureau's, typisch zo'n link die je alleen maar ziet als je bijna alle antwoorden al weet en dus totaal niet aan B.E.F! besteed), deels door slecht geluisterd/niet meer geïnteresseerd (Dille/Camille ; Bollie en Billy, ...).

Wat hebben we geleerd? Voorlopig herinner ik me alleen Burton, een Nederlandse sportwagenfabrikant, Josef Albers, Kazan als hoofstad van Tatarije, broom (nr 35) als niet-metaal gebruikt in de fotochemie element dat een Duits kunstenaar en Bauhaus docent wiens werk de basis vormde van een aantal van de invloedrijkste en meest verrijkende kunstprogramma's van de 20ste eeuw, Wilhelm Keitel, de man die in 1945 de capitulatie van Duistsland ondertekende (hoewel het Dönitz was die Hitler opvolgde als nr. 1) en Rosemarie Ackermann, de eerste vrouw die over de twee meter sprong. Met Ackermann, de koningin van de straddle (= buikwaartse sprong), heb je meteen ook de enige sportvraag uit de quiz die het vermelden waard is (Jesper Jörgensen, Tristan Hoffman, François Duval ... minuscule voetnootjes in de geschiedenis van de sport, nú door iedere quizzer gekend ... binnen 10 jaar al lang vergeten). Stefan Edberg (her)kennen we natuurlijk, maar niet op de foto die we te zien kregen en waarom zou ik de Duitse kunstenaar Max Ernst op foto moeten kunnen/willen herkennen ... Binnenkoppers als Vandalen (tja ... die hielden huis in Afrika terwijl de Visigoten in Spanje bleven hangen) en bear market haalden ons antwoordblad niet omwille van onoplettendheid en/of dubieuze vraagstelling.

Om te eindigen met een positieve noot: mooie zaal, billijke drankprijzen, vlotte bediening ... maar ik woon in een mooi huis, de drank is er quasi gratis en voor niks en nog voor ik fluit word ik door mijn vrouwtje op mijn wenken bediend ...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten