zondag 3 mei 2015

Memorystick-quiz, Kortemark, zaterdag 2 mei 2015


'Zouden we niet beter een andere hobby zoeken' ... vroegen we ons na 2/3 quiz af. Niet dat de quiz slecht was, verre van, maar we voelden ons niet echt op onze plaats tussen al die 'topploegen'. Op basis van de line-up en onze plaats in de VQR ranking (92) dacht ik dat een plaats in de top 15 haalbaar moest zijn ... helaas. Ook overmoed komt blijkbaar voor de val. Simpele D-quizzerkes, dat blijven die van B.E.F!, tot spijt van wie het benijdt ... Ganesha, The Black Velvets, Fiasco ... tot zelfs Villa Borghese en Quiz & Flupke ... allen waren ze te sterk voor het viertal dat gisteren onder de naam B.E.F! in de arena trad. En zo eindigden we op plaats 25 (op 40 deelnemers) met een score van niet eens 60%. Vrolijk word ik daar niet van.

De quiz was als een dolle rit op een roetsjbaan. Door het helse tempo en de overvloed aan tafelrondes hadden we niet eens de tijd om aan ons glas te nippen laat staan om ons te vervelen. Memorystick organiseert zijn quiz slechts om de twee jaar ... en het lijkt alsof ze in die ene quiz al hun ideeën en energie voor twee quizzen willen stoppen. Wat mij betreft mogen/moeten er zeker een tafelronde en twee gewone rondes worden geschrapt ... dan kan er iets relaxter worden gespeeld. 

B.E.F! werd dan wel weggespeeld, toch vonden we dit een leuke quiz, niet te moeilijk maar zeker ook niet te makkelijk (niet al te veel WTF-vragen en nog minder weggevers). Ook de jury en de andere medewerkers kweten zich vrij goed en snel van hun job, alles liep gesmeerd (te gesmeerd want we hadden niet de tijd om onze scores te controleren ... zo zag ik drie buizen staan terwijl ik dacht dat we er maar twee hadden ...) alleen was het af en toe wat lang wachten op een ober/oberin. 

Ik had niet eens de indruk dat we slecht speelden, maar zelfs antwoorden als 'adobe' die we met heel veel moeite uit onze mouw wisten te schudden werden wellicht door meer dan de helft van de zaal neergepend. Wel liepen we (wellicht door het helse tempo van de quiz) veel mis door 'het spel van de linken'. Andere ploegen pikken die 'verborgen' linken blijkbaar veel makkelijker op dan B.E.F! en dat kan wel eens een slok op een borrel schelen (10 kamp en Bohemian rhapsody ... 2 à 3 op 5). Als ook de niet-verborgen linken je nog eens parten spelen, dan kun je gewoonweg geen deftig resultaat neerzetten. 

Wat hebben we geleerd? Negus is/was de titel van de vorst van Ethiopië (de koning der koningen), de straat van Otranto situeert zich ergens tussen Italië en Albanië (de straat van Messina ... dat is het niveau van B.E.F!), Double Dutch is een rope-skip-discipline, fandango is een uit Afrika afkomstige en in Spanje ooit populaire muziekvorm, de Paukenslagsymfonie is van Haydn en van niemand anders, de citer is een instrument waar je serieus op kunt pingelen, de sinusknoop is een groep cellen in het hart die er het hart periodiek toe aanzet om een contractie uit te voeren (is er een dokter in de zaal?), Albi is een stad nabij de Tarn die alhoewel zijn naam 'wit' betekent de rode stad wordt genoemd, de Allier is de belangrijkste zijrivier van de Loire en het departement rond Vichy, ene Marie-Isabelel Lomba won ooit een judomedaille voor België en ene Evonne Goolagong schitterde tegen Evert en Navratilova op de Australian open. Verder: de Taj Mahal in Agra is door Sjah Jahan gebouwd voor zijn echtgenote Mumtaz Mahal, de vuurdoorn (Pyracantha) is een soort hulst zonder prikkende bladen,  Gerd de Ley is niet alleen de enige echte citatenkeizer maar ook een bekend aforist (korte bondige uitspraak, soort oneliner dus), de roelroel (een soort patrijs) is net als de caracara (een soort valk) een vogel evenals de nimmerzat (grote ooievaarachtige waadvogel), de bibi is de meest verkochte Belgische tutter, Urdu wordt gesproken in Pakistan en last but not least: bescheidenheid is een deugd. Omwille van dat laatste zal ik al blij zijn als ik de hierboven aangehaalde antwoorden in mijn hersenpan kan proppen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten