zaterdag 19 maart 2016

Driekoningenquiz, Torhout, vrijdag 18 maart 2016


Deze Driekoningenquiz ervaarden wij van B.E.F! als een zeer makkelijke D-quiz, maar daar malen wij niet om. Een goed in elkaar gestoken, evenwichtige D-quiz dat is waar wij pas echt op kicken, zeker als we het kunnen opnemen tegen het bijna nec-plus-ultra van het West/Oost-Vlaamse quizpeloton. Spijtig genoeg is deze Driekoningenquiz zowat een unicum in het West-Vlaamse quizland. Alleen de Noord-Zuid Delight quiz komt naar mijn inziens ook maar een beetje in de buurt ... maar die moest het doen met een 8-tal sterktepunten want spijtig genoeg komen de Stardusts, Vuile Kletsers, Freddy het kalfje of De Oude Belgen van deze wereld er niet op af.

Nu ja 'zeer makkelijk' is natuurlijk relatief. In onze nabijheid zat een ploegje van vier mooi, jonge, knappe, vriendelijke, enthousiaste, fris ogende en hoogstwaarschijnlijk ook intelligente (dat kun je moeilijk zien) dames en voor hen was het toch de hele quiz zwoegen en zweten. De spelsystemen bij de rondes werden steeds goed uitgelegd en toch hadden ze de bijkomende opdracht bij de laatste ronde totaal niet begrepen ... Om dus maar te zeggen: 'duidelijk' en 'makkelijk' zijn zeer relatieve begrippen.

B.E.F! speelde, al zeg ik het zelf, zeer sterk. Niks lieten wij liggen, alle mogelijke twijfelgevallen (Aqua Topia versus Aqua Mundo, Onder de Italiaanse zon versus Mijn Italiaanse droom om er maar twee te noemen) brachten ons niet in verwarring wat meestal wel gebeurd, en uiteindelijk haalde steeds het correcte antwoord steeds ons blad. Gevolg was dat we op de gehele quiz slechts zeven foutjes maakten. Het 'slechtst' presteerden we nog op de muziekvragen, hoewel de daar als team best wel goed in zijn: bij de geluidsfragmenten van Bad English (zeg maar Bad Music) en Milo Meskens (tja ... nog gehoord op de radio tijdens de voorbije week) moesten we het goede antwoord schuldig blijven. Onze andere 5 fouten lees je in de rubriek 'Wat hebben we geleerd?'.

Net als vorig jaar was dit schitterende parcours van B.E.F! voldoende voor een gedeelde eerste plaats. Uiteindelijk mocht 'Freddy het kalfje', dank zij een 'correcter' antwoord (what's in a word) op de schiftingsvraag, plaats nemen op het hoogste schavotje. Voor B.E.F! voelde het echter evenzeer aan als een overwinning. Als kermisploegje versla je immers niet elke week Stardust, 4Hand of De Oude Belgen. En wat aanvoelt als een overwinning en eigenlijk ook een overwinning is mag volgens mijn bescheiden mening door de BQB ook wel beloond worden als een overwinning. Waarom rankingsgewijs, net als bij de Olympische Spelen, niet twee (of desgevallende drie, vier, ...) winnaars uitroepen? Waarom niet de twee winnaars (of desgevallend ...) de rankingpunten geven waar ze recht op hebben. Idem dito voor twee tweedes, twee derdes, ... Dit lijkt me niet zo moeilijk en toch een stuk eerlijker, vooral nu de punten die behaald worden bij je beste prestaties worden vermenigvuldigd met de factor 5. Dat de organisator een schiftingsvraag voorziet met betrekking tot de verdeling van de prijzen is natuurlijk niet meer dan normaal (hij kan geen twee cruises uitreiken als de sponsor er maar 1 voorzag). Maar de rankingpunten kunnen daar toch best los van staan? Misschien kan het BQB-reglement in die zin voor aanvang van het nieuwe quizseizoen worden bijgestuurd ...

Wat hebben we geleerd? Theoretisch natuurkundige/wiskundige en Fieldsmedaille winnaar Edward Witten wordt ook wel eens de nieuwe Einstein genoemd, het Russisch persagentschap Tass heet nu Itar-Tass, een zwik is een hoekstuk tussen een cirkel en de rechthoekige omlijsting hiervan (architectuur), Een beetje bob bestaat niet en die Rabbijn uit de Slimste mens heet Aaron Malinsky.

Tot slot: in naam van alle B.E.F!-fers wil ik Les Non-Classés bedanken voor deze leuke en heuglijke avond. Dat het allemaal niet zo leerrijk was, dat nemen we er met alle plezier bij!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten