zondag 13 maart 2016

Perpo-quiz, Poperinge, zaterdag 12 maart 2016


Van de hemel naar de hel ... dat was het gevoel dat B.E.F! overhield aan de Campusquiz (Atheneum Ieper) op vrijdag en de Perpoquiz (Treinpersoneel Poperinge) op zaterdag. De Campusquiz wonnen we met de spreekwoordelijke vingers in de neus, op de Perpoquiz moesten we de duimen leggen tegen een ploeg die vrijdag (op een quiz met ongeveer dezelfde moeilijkheidsgraad) nog negende eindigde op meer dan één boulevard afstand van winnaar B.E.F!. Die ploeg (Quiz Lomme op vrijdag en VMA2 op zaterdag), die bestond uit een viertal jonge dertigers, slaagde er op nog geen vierentwintig uur tijd in om zijn kennis zodanig bij te spijkeren dat zelfs oude sporticonen zoals Emile Zatopek of Trecime di lavaredo geen geheimen meer voor hen hadden. Op de twee moeilijkste rondes op het einde van de quiz haalde VMA2 twee maal een bijna perfecte score (en tweemaal een betere score dan 'geroutineerde' teams als Black Velvets en B.E.F!).  Tja, wat kunnen we hen dan nog meer zeggen dan: "Een dikke proficiat en doe zo voort ... een plaats binnen de top 80 van de Vlaamse Quiz Ranking ligt zeker in het verschiet". Ze kunnen op 29 april in de Grote Letterschuur-quiz misschien al een eerste stap zetten door gerenommeerde teams als de 'Arthritic Monkees' of 'De Bedweters' een pad in de korf te zetten ...

Voorwaarden zodat Quiz Lomme/VMA2 daarin zouden slagen zullen dan wellicht zijn:
- een milde jury en dan nog het liefs eentje die voor de één wat milder is dan van voor de andere: als onze informatie juist is kreeg die ene ploeg voor Trecime i.p.v. Trecime de lavaredo (je kreeg een foto van een berg met drie pieken en Merckx in een roze trui ... dan lijkt een antwoord als Trecime niet echt voldoende in een 'over-alles-beslissende finale ronde') de volle buit terwijl een andere ploeg niks kreeg voor Patrick Haemers waar het antwoord Patrick Haemers en Denise Tyack moest zijn ... als je dan weet dat het hier om vragen gaat die mogelijks 5 punten opbrachten, dan hoeft er wellicht geen tekeningetje bij ...
- een quiz met zodanig veel 'spel'-elementen dat het meer een loterij wordt dan een quiz zodat niet de ploeg met de meeste correcte antwoorden wint maar de ploeg die het beste kan 'gokken' ... (en dan hebben we het niet over de meerkeuzevragen maar over een overgewaardeerde rode draad en een qua moeilijkheidsgraad en thematische insteek zeer onevenwichtige finaleronde waarin je voor het stellen van de vragen moest inzetten van 1 punt tot 5 punten per vraag).
Helaas ... aan deze twee voorwaarden zal op de komende Grote Letterschuur-quiz zeker NIET worden voldaan.

Tja wat valt er verder te vertellen over deze quiz? Al bij al vielen de vragen best mee, helaas vergalde het loterij-gehalte van de quiz (en dan hebben we het niet over de loterij tijdens de pauzes) voor een groot deel het spelplezier van de meer geroutineerde quizzers. Ook opmerkelijk was dat 10 van de 35 ploegen (dit is ruim meer dan een vierde van het aantal deelnemende teams) niet de helft haalden. Nochtans haalde vorig jaar in deze quiz de laatste ploeg in de stand (wellicht door de vele linken) nog ruim 54% en was de perceptie toen al dat het te moeilijk was  ... Tijd voor bezinning dus! De quiz duurde ook veel te lang ... pas om 1u15 wisten wij (zei het na heel wat omzwervingen in de Poperingse binnenstad ... en dit niet om ons verdriet te verdrinken) onze B.E.F!-mobiel te bereiken. Nochtans werden er 'slechts' 120, voor een groot deel korte, vragen gesteld ... Nogmaals: tijd voor bezinning!

Wat hebben we geleerd? Er bestaat iets als scarification, waarbij het lichaam wordt versierd door littekenweefsel (scartoons vonden wij een veel betere benaming), de mascotte van Euro 2016 heet Super Victor, schubben van vissen wordt gebruikt om cosmetica een glanzend effect te geven, Coco Chanel haalde voor de dop van haar No 5 inspiratie bij de vorm van de Place Vendôme, de partner in crime van Patrick Haemers luisterde naar de naam Denise Tyack, het vlagbeginsel is het beginsel dat het strafrecht van een land ook geldt buiten de grenzen van dat land, aan boord van een schip of vliegtuig dat uit dat land afkomstig en Played Alive van Safri Duo wordt ook wel eens the Bongo song genoemd ... en ja de bongo is natuurlijk ook een antilopesoort en we hadden moeten weten dat het voltooid deelwoord van updaten geüpdatet is. Dat de broer van Jimmy Samyn Andy heet en dat de stijlbijbel van Jani als titel 'De tien geboden van Jani' meekreeg zal ons worst wezen. Sterk dat de jongens en meisjes van VMA2 heel wat van deze antwoorden wel uit hun mouw wisten te schudden.

Kort samengevat: deze quiz was bijlange niet de slechtste quiz die we dit jaar/seizoen speelden maar was wel veruit de meest frustrerende ondermeer omdat we totaal niet op onze waarde werden geklopt, of  zoals ik al zei ... van de Ieperse hemel naar de Poperingse hel in een dikke 24 uren tijd ... Deze Perpo-quiz moest onze 7de overwinning op rij worden, een overwinning die ons wellicht op kop had gebracht van de Vlaamse zegestand. Helaas, dit was ons blijkbaar niet gegund.

2 opmerkingen:

 1. Beste Faros,

  Even wat duiden: Quiz Lomme, die vrijdag nog op een boulevard afstand achter jullie was geëindigd, had nu éénmaal op zaterdag een andere samenstelling, waardoor het team 2 punten voor jullie is geëindigd (en het verschil was nog groter geweest als we maar het lef hadden gehad om onze Rode Draad bij Ronde 2 al in te dienen). Wij zijn inderdaad een groep van ongeveer 10 jonge dertigers (U kan goed leeftijden inschatten) die hun groepjes samenstellen naargelang we toekomen. Zaterdag hadden we dan ook een erg complementaire groep, er was wel altijd iemand die een antwoord wist, en dat was vrijdag minder het geval. We hadden onder andere een autoverkoper (Erg handig bij de linkenronde) die ook veel naar Radio 1 luistert (de Cavendish-bananen). Ook zat er een lerares Nederlands bij die reeds de halve wereld heeft gezien (Voor haar zijn Pitaya, tartufo en guano dan ook gekende begrippen) Daarnaast hadden we een ingenieur die dol is op alles wat sport is en die moeiteloos zaken die hij leest en ziet ten allen tijde uit zijn geheugen kan opdiepen (Tyack die aan bod kwam in de televisiereportage over de Bende Haemers van 2 jaar geleden). Wat mijzelf betreft: de Place Vendôme heb ik al ettelijke keren gezien en o jawel…ik wist dat Andy het zingende broertje van Jimmy Samyn was, want ik ben nu éénmaal een kind van de jaren ’90. Ook al is het in uw ogen dan misschien een domme vraag, het is en blijft een vraag die een antwoord verdient. Kennis is en blijft dus bijzonder relatief. Dus wat ons betreft...we zijn toch wel de verdiende (en wellicht éénmalige) winnaars.Wat die Vlaamse Quiz ranking betreft…wij zijn gewoon een groep vrienden die graag eens rond een quiztafel een pintje of een wijntje drinkt, wat bijkletst en nog eens onze hersenen aan het werk zet. We hebben elk een drukke baan en een jonge kroost in ons kielzog, kunnen niet zoveel deelnemen aan quizzen en wij zijn al bijzonder tevreden als we de beste ploeg van de Westhoek eens een “djoef op under mulle” kunnen bezorgen.

  Mvg,

  De leden van VMA, QuizLomme, Quizlamabad en l’associazione sportivo

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt voor de duiding! Blijft natuurlijk de Tre Cime versus Tre Cime di Lavoredo kwestie ... Enkel 'Tre Cime' zou nooit mogen goedgekeurd worden zeker niet als er in andere gevallen zo streng wordt gejureerd. Een jury kan natuurlijk 'dwalen' maar met zo'n rotsysteem als die finaleronde (spreiding van 1 tot 5 punten) kan één enkele dwaling wel grote gevolgen hebben ... In die finale maken we slechts twee foutjes maar mislopen daardoor wel 6 punten ... Soit, jullie hadden heel veel correcte antwoorden (wellicht slechts 1 of 2 minder dan B.E.F!) en leverden een zeer sterke prestatie, waarvoor proficiat. Nog veel succes in jullie verdere quizavonturen, wij hebben alvast geleerd met wie we rekening moeten houden als we één van jullie vele namen op de deelnemerslijst zien staan ;-)!

  BeantwoordenVerwijderen