zaterdag 5 april 2014

TTC Kuurne Quiz, Bissegem, vrijdag 4 april 2014


Met tal van topploegen uit Oost- en West-Vlaanderen (we telden zo'n 28 aanwezige sterktepunten) leek het vooraf onbegonnen werk om een plaatsje binnen de top 15, laat staan binnen de top 10 te behalen. Maar zoals ieder coureur wel eens zegt 'iedere wedstrijd moet gereden worden', moet ook iedere quiz gespeeld worden. B.E.F.! was dus zeer benieuwd wat het er kon van maken in het mooie gerenoveerde OC De Neerbeek, inmiddels omgedoopt tot OC De Troubadour, in Bissegem.

Het begon niet echt veelbelovend ... een fotoronde van 17/25, een eerste gewone ronde van 7/11. Niet echt scores die we gewoon zijn op een D-quiz. Dankzij een mooie derde ronde (10/11) sloot B.E.F.! het eerste deel af op een verdienstelijke 17de plaats met zicht op een top 15-notering want de kloof bleef beperkt. Een mooie tweede ronde (afgesloten op de 16de plaats) en een schitterend sluitstuk (in de finale zaten we qua score zowat in de top 10) deden B.E.F! uiteindelijk afklokken op een 13de plaats. Een puike prestatie gezien het deelnemersveld dat wordt beloond met amper 3 puntjes in de VQR-ranking ...

Wat de quiz zelf betreft wil ik eerst de loftrompet opsteken voor de schitterende accommodatie. Comfortabele zaal, flink uit de kluiten gewassen scherm, goeie geluidsinstallatie, voldoende belichting, drank aan zeer democratische prijzen ... alles was aanwezig om er een mooie quizavond van te maken. En dat werd het ook: originele linken, haalbare moeilijkheidsgraad voor regelmatige quizzers (gelegenheidsquizzers zaten wellicht regelmatig met de handen in het haar), voldoende evenwicht in thema's en onderwerpen. Rechtvaardige en razendsnelle jury hoewel ik Hoet afkeuren waar het D'Hoedt moest zijn (denk aan bijvoorbeeld Jonckheere versus Dejonckheere) nogal streng vond.

Minpuntje vond ik persoonlijk het (bij momenten) helse tempo en de sfeer in de zaal. Sommige ploegen gedroegen zich nogal boertig aan tafel anderen daagden de quizmaster (die tussen ons gezegd nogal scherp leek te staan) voortdurend uit om de vraag te herhalen (misschien eens een hoorapparaatje overwegen), iets waar hij tot vervelens toe steeds op in ging. Dan nog liever 'de leute en plezier' die je soms hoort aan de tafels van gelegenheidsquizzers.

Wat heeft B.E.F.! geleerd? Veel, je kon deze quiz bezwaarlijk als D-quiz categoriseren. Om mezelf en mijn teamgenoten niet teveel te ontmoedigen zal ik me beperken tot 11 waaronder nogal wat fauna & flora want die was niet voor de poes. We maakten kennis met de kousebandslang (die in nogal wat variëteiten schijnt te bestaan en wellicht enkel te herkennen was door wie er ooit van gehoord had en wist dat we een kledingstukken-fotoronde voor de kiezen kregen), de whippet (soort windhond), de egelantier (soort roos), de sympathieke Napoleonvis die je vooral in de Rode Zee schijnt te vinden ... Verder leerden we bij dat Apia de belangrijkste stad is op de Samoa eilanden, dat Drambruie een likeur is op basis van whisky, dat de Vlaams-nationalistische voorman August Borms, die zich destijds inzette voor de vernederlandsing van de Gentse universiteit, zowel in de eerste als de tweede wereldoorlog zijn vingers verbrandde aan 'collaboratie met den Duits', dat ceviche een Latijns-Amerikaanse rauwe visschotel is, Hasdrubal Barkas, broer van Hannibal, een voornaam Carthaags veldheer was, Karel de Grote zou zijn geboren in Herstal nabij Luik en Edward Victor Appleton een Brits natuurkundige is die in 1947 werd onderscheiden met de Nobelprijs voor de Natuurkunde voor zijn bijdrage aan de kennis van de ionosfeer, welke leidde tot de ontwikkeling van de radar.

Op Los Flippos was Staf de mening toegedaan dat deze quiz een C-quiz was. Wie ben ik om zijn oordeel in twijfel te trekken. Een C-quiz ... daarom geen score, maar daar zal wellicht niemand rouwig om zijn ...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten