zaterdag 26 april 2014

Kwistet Weh Quiz, Poperinge, vrijdag 25 april 2014


Ondanks onze voortreffelijke prestaties zit het B.E.F.! de laatste week niet mee. Voor de derde keer op rij haakte een B.E.F.!-fer in laatste instantie af en moest een vervanger worden opgetrommeld. Gevolg was dat B.E.F.! voor de Kwistet Weh Quiz van 25 april  moest aantreden met een veredelde familieploeg. Plaats van bestemming was OC De Kouter in Poperinge, zowat de moeilijkst te vinden quizzaal in Vlaanderen.

De concurrentie leek zich te beperken tot Kwistedadde (VQR 39), Fiasco ( VQR 145 maar versterkt met 1/4de 4 zonder stuurman VQR 53), Memorystick (VQR 141), Ganesha (VQR 220) en Les Non-Classées (VQR 162). Tot onze verbazing mengden zich echter ook heel wat andere teams in de debatten en ondanks dat B.E.F.! de indruk had goed bezig te zijn raakten we bij de eerste tussenstand verzeild op de 8ste plaats. Verbijstering alom ... ik kon het hoongelach al bijna horen.

Gewoontegetrouw vocht B.E.F.! zich gaandeweg terug en stond zelfs even op de 3de plaats. Onoplettendheid (roodvonk: ik luisterde maar half en wachtte op de Latijnse naam scarlatina ... die maar niet kwam, tienpotigen: niets aangevangen met de informatie i.v.m. het aantal poten van die beestjes die bij het voorlezen van de vraag werd meegegeven en dat uiteindelijk gegaan voor 6-potigen ... en zet Els Pynoo, hoewel de foto haar iets te veel flatteerde, hier ook maar bij ... spijtig dat die ene B.E.F.!-er de andere niet wist te overtuigen) was er de oorzaak van dat Memorystick uiteindelijk B.E.F! nog net kon remonteren. Finaal eindigden B.E.F.! en Memorystick met een gelijke score (265/300) en op slechts 2 ampele puntjes van Fiasco en de zilveren medaille. De druiven (of moeten we zeggen appels ;-)) waren dus redelijk zuur ...

Het moet gezegd dat de jury heel mild was ... en dat was ook nodig want een simpele D-quiz was dit bijlange na niet. Het ongenaakbare Kwistedadde haalde dan wel 94% ... maar in hun achteruitkijkspiegel kregen zij echt niemand te zien. Voor heel wat ploegen waren de 'kuitenbijters' iets te talrijk aanwezig zodat 8 van de 27 teams er niet in slaagden 50% te halen. Dit lijkt me iets te veel voor een D-quiz ...

Wat heeft B.E.F.! allemaal geleerd? Een salamander is een soort proffesionele grill, een fatik geniet wat meer bewegingsvrijheid dan een gewone gevangene en mag bijvoorbeeld bibboeken rondbrengen, een karabijnhaak is geen musketon en omgekeerd (bij de eerste maakt het bewegende deel integraal deel uit van de haak), een muselet is het metalen harnas rond de kurk van een champagnefles, ambrozijn kun je omschrijven als nectar van de goden, red love schijnt een nieuwe appel te zijn met als kenmerk dat hij rood vruchtvlees heeft, Francisco Tárrega schijnt een bekend Spaans componist voor klassieke gitaarmuziek te zijn (geef mij maar Joaquin Rodrigo of Isaac Albeniz), Ivan Pavlov herkennen op enkel foto is niet zo simpel, de Panamese 'dictator' Manuel Noriega heeft niet zoveel indruk op ons gemaakt want we waren hem al lang vergeten, Apulië is de Nederlandse naam van de Italiaanse landstreek Puglia met als hoofdstad Bari (ik hoop dat de jury ons die twee punten heeft toegekend ;-), London is een smeltkroes van culturen (er blijken meer Ieren te wonen dan in Ierland en het aantal Fransen die er de dagelijkse kost schijnen te verdienen is ook niet mis), het Mexicaanse Ciudad Juárez (de Juárez zat al in de vraagstelling zodat wij op zoek gingen naar een andere Mexicaanse stad) schijnt een topbestemming te zijn voor lui die kicken op misdaad en gruwel, Einstein is geboren in het Duitse Ulm, de Vasaloppet is voor skilopers in Zweden wat de Ronde van Vlaanderen bij ons voor wielrenners is en bij het horen van mutulus zou je moeten denken aan stenen platen aan de onderzijde van de kroonlijst bij Dorische zuilen.

De punten :
- originaliteit van vragenrondes en vragen : 8/10 (enkele mooie linkrondes bijvoorbeeld het Engels alfabet)
- evenwicht in thema's en onderwerpen : 7,5/10 (naar ons gevoel weinig sport, weinig 'leuke' onderwerpen  door veel 'topquizzers' vaak meesmuilend omschreven als trash en trivia en iets te veel aardrijkskunde)
- infrastructuur : 8,5/10 (zeer goeie zaal, zicht op scherm en geluid voor ons OK maar we zaten dan ook helemaal vooraan, de manier waarop de stand werd bijgehouden en aan het publiek getoond getuigt van professionaliteit)
- moeilijkheidsgraad : 3,5/5 (8 ploegen op 27 haalde niet de helft)
- drank : 3/5 (1,80 EUR voor een koffie of spuitwater is gewoon te veel, geen cola light, geen Duvel of Omer)
- algemene sfeer : 4/5 (ondanks de vele ploegen goeie quizsfeer)
- prijzentafel : 3,5/5 (de top drie werd verwend met slijk der aarde... de rest moest het stellen met 1 kilo appelen ... en het waren spijtig genoeg geen Red Love's)
gemiddelde score : 7,6/10

Conclusie :
Voor de ploegen uit de top 15 een zeer toegankelijke quiz met voldoende hindernissen ... voor de rest van het peloton lag de moeilijkheidsgraad me dunkt iets te hoog. Ideale quiz voor beginnende ploegen met ambitie, type De Heuvellanders, om zich eens te testen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten